Transmisja po skrętce - problemy

Wątki dotyczące systemów Telewizji Dozorowej - układy analogowe

Moderatorzy: HQSECURITY, Moderator forum

Awatar użytkownika
HQSECURITY
Znawca
Znawca
Posty: 83
Rejestracja: 21 sty 2014, 20:08
Lokalizacja: Warszawa

Transmisja po skrętce - problemy

Postautor: HQSECURITY » 11 lut 2014, 19:24

Niejeden raz każdy z instalatorów systemów analogowych CCTV spotkał się z problemami przy transmisji wizji po skrętce.
Osobiście przerabiałem to wiele razy i mimo, wydawałoby się, zdobytego doświadczenia zdarzało mi się poświecić wiele godzin niepotrzebnych godzin na drabinie.
Otwieram zatem watek w którym proponuję prezentować swoje własne doświadczenia z ww. tematem związane.

Zacznę od pierwszego problemu który spotyka każdego początkującego instalatora, mianowicie z utratą szczegółów (zmiękczenie) w obrazie przy transmisji powyżej 100m.
Temat ma nadzieje ogólnie znany ale przypominam, że przy zastosowaniu pasywnych transmiterów/konwerterów pojawia się dodatkowa impedancja linii transmisyjnej, która powoduje zmianę przebiegu sygnału wizyjnego ze prostokątnego w wykładniczy, czego efektem są rozmyte przejścia konturów na obrazie. Daje to właśnie wyraźne "zmiękczenie" obrazu. Im dłuższy kabel tym efekt jest bardziej doskwierający.
Rozwiązanie jest w zasadzie tylko jedno. Skrócić kabel :D lub spróbować z układami aktywnymi lub mieszanymi (pasywny-aktywny).
Albo... powrót do starego sprawdzonego koncentryka!
Jedną z wad pośpiechu jest to, że zabiera dużo czasu.

seba_b11
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 17 lut 2014, 8:00
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Transmisja po skrętce - problemy

Postautor: seba_b11 » 17 lut 2014, 8:22

Mówiąc językiem nieco lakonicznym dodam, że często pojawiają się tzw. "fale" na obrazie, czy też spore zakłócenia, a nwet przenikania obrazów z innych kamer. Często wynika to z takich rażących powodów jak przesyłanie jedną skrętką 4 kamer, lub też 3 kamer i zasilania na odległości kilkudziesięciu czy kilkuset metrów. Ale jeśli instalacja jest wykonana prawidłowo, a mimo wszystko pojawiają się zakłocenia można spróbować wyeliminowac problem na kilka sposobów:

- sprawdzić uziemienie instalacji (często problemy pojawiają się w starych instalacjach elektrycznych),
- sprawdzić odseparowanie (odizolowanie) punktów kamerowych od metalowych elementów np. konstrukcji budynku, bądź też blachy którą pokryta jest np. hala czy garaż, np. poprzez gumowe podgładki,
- zastosować separator galwaniczny wpinając go na sygnał wizyjny przed samym rejestratorem,
ale również bardzo często problemem są same zasilacze, które mogą wprowadzać zakłocenia po lini zasilania, tutaj w łatwy i szybki sposób możemy to przetestować podmieniając zasilacz na inny (np. innego producenta).
"Sukces jest potrzebny tylko od czasu do czasu, bo pozwala myśleć, że jest się do niego zdolnym."

grzespower
Amator
Amator
Posty: 1
Rejestracja: 17 lut 2014, 19:37

Re: Transmisja po skrętce - problemy

Postautor: grzespower » 04 mar 2014, 8:22

Witam
Idealnym rozwiązaniem byłoby przesyłanie jedną skrętką tylko jednej kamery (wówczas 3 pozostałe pary można wykorzystać na zasilanie co znacznie obniży spadek napięcia). Często jednak osoba, która układała przewody przewidziała tylko jedną skrętkę na dwie kamery - i tu w zasadzie nie jest źle bo dwie kamery (przy dobrej jakości skrętce i konwerterach) pracują jeszcze poprawnie i tu dochodzimy do kwestii samych mediów transmisyjnych. Skrętka musi być dobrej a nawet bardzo dobrej jakości - 100% miedź i nic innego. Konwertery też mają duże znaczenie. Choć 99% z nich to "Made in China", to jednak różnice są widoczne. Te najtańsze konwertery często "przerywają obraz" (brak dobrego styku bądź w wtyczce BNC, bądź na zaciskach skrętki), lub wprowadzają dodatkowe zakłócenia (te może być widać czasem dopiero na długich odległościach).
Odnośnie samych zasilaczy siejących zakłócenia - najprościej winowajcę znaleźć podstawiając na chwilę w miejsce zasilacza akumulator - tu nie ma mowy o zakłóceniach :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
HQSECURITY
Znawca
Znawca
Posty: 83
Rejestracja: 21 sty 2014, 20:08
Lokalizacja: Warszawa

Re: Transmisja po skrętce - problemy

Postautor: HQSECURITY » 04 mar 2014, 19:59

Oby nie było to zasilanie 230V ;)
Znam kilka przypadków gdy nasze kochane "Instalatory" oszczędzając na kablu wykorzystywały skrętkę do zasilania punktów kamerowych pracujących na 230V.
Efekt, z uwagi na ograniczona wytrzymałość skrętki do 60V, jest zawsze opłakany... Spalona kamera a przy okazji rejestrator, transmiter itd
Jedną z wad pośpiechu jest to, że zabiera dużo czasu.

Awatar użytkownika
RaTmAn
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: 22 sty 2014, 20:37
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Transmisja po skrętce - problemy

Postautor: RaTmAn » 11 mar 2014, 17:49

Dorzucę coś od siebie.
Na skrętce instaluję od lat i w zasadzie przestałem używać koncentryka.
To o czym koledzy wyżej pisali jak najbardziej się zgadza. Dla mnie podstawa to sprawdzony kabel UTP. Biorę tylko DRACK-ę i sprawdzone konwertery.
Powiem szczerze im droższy konwerter tym lepiej. Broń boże kupować i montować coś co kosztuje poniżej 10zł. Na bank będzie to totalny chłam. Co albo się rozsypie przy montażu albo będzie miał zwarcia albo przesłuch między kanałami. Różnice w zakupie to pojedyncze złotówki dobrego konwertera do byle jakiego. Nie warto na tym oszczędzać.
Motory są wszędzie, uważaj!

monitoring24
Amator
Amator
Posty: 1
Rejestracja: 23 wrz 2015, 10:14

Re: Transmisja po skrętce - problemy

Postautor: monitoring24 » 23 wrz 2015, 10:22

Zgadzam się jakość jest bardzo ważna, jednak Klienci niestety patrzą przede wszystkim na cenę.
Jak zastosuje się coś taniego to często kręcą nosem, bo myśleli, że jakość będzie lepsza.
Potem i tak często za dopłatą podmieniam sprzęt na coś lepszego.
Efekt jest taki, że jest sporo więcej zachodu żeby uzyskać efekt jaki Klient oczekuje.


Wróć do „Telewizja analogowa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron